Informasjon og linker
 

     

 
   
 
   
 
   
 
 
 Gran Canaria 
   
Div. info
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
Kongepalme  
 Landbruk NY
Langtidsferie
Leiebil NY
Mat NY
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
   
Steder
 
Amadores
Arguineguin  
Ayagaures NY
Cuatro Puertas N
El Pajar NY
Las Palmas NY
Puerto Rico NY  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
 
 
St art
   
 
 

 

 

 San Bartolomé de Tirajana
(Tunte)
 


San Bartolomé (Tunte) sett fra Santa Lucia.
Begge byene ligge i Tirajanakrateret sør for Pico de las Nieves.
 

 
       
  Innhold på denne siden:  
       
  Beliggenhet
Hvordan kommer du dit med bil
Pancho Guerra
Det nye kulturhuset
Rådhuset
Kirka
Plaza de Santiago Apóstol
La Tirajanera
Mølla
Kirkegården
Noen linker
 
       
       
 

Vel 25 kilometer nord for Maspalomas

San Bartolomé ligger vel 25 kilometer nord for Maspalomas. Veien er temmelig svingete og til dels smal. Hele strekningen er asfaltert og for så vidt grei å kjøre men gjennomsnittshastigheten blir ikke stort mer enn 25-30 kilometer i timen - beregn en times kjøring opp til San Bartolomé.
Byen ligger nesten 900 meter over havet.

NB Gode kart finner du her
 


Et utsnitt av veien til San Bartolomé.
Etter å ha tatt en pause ved "miradoren" som gir utsikt over Maspalomas,
Playa del Ingles og San Augustin, kjører en videre mot Fataga og San Bartolomé. 
 

GC 60 fra Maspalomas til San Bartolomé

Når du kommer langs motorveien fra Arguineguin er det ingen avkjørsel nordover - retning San Bartolomé ved Maspalomas, du må først kjøre av til høyre - til Maspalomas/Playa del Inglés og så finne veien som går nordover i retning Fataga. Denne veien krysser motorveien på en bro - og deretter er det greit.
Før spanjolene kom, het denne landsbyen Tunte - et navn som ennå benyttes - og det bor ikke så mange mennesker her - rundt 600 personer (2014).

Litt spesielt er det da at Tunte er det administrative sentrum for en stor del av sørkysten av Gran Canaria.
San Bartolomé (Tunte) er sentrum i kommunen med samme navn: San Bartolomé de Tirajana. Kommunen er den største på øya - omtrent like stor som Nannestad i utstrekning (ca 334 km2).

San Augustin, Playa del Inglés og Maspalomas med en gigantisk turistindustri som omsetter for milliarder av kroner hvert år er alle underlagt beslutningene som fattes i denne byen.
Kommuneadministrasjonen er riktignok å finne både i Tunte og i turistområdene nede ved kysten.
Her finner du et godt kartverk. Zoom inn på Gran Canaria.

I hele kommunen er det ca 53 500 fastboende - men gjennom året er San Bartolomé de Tirajana vert for over 1,5 millioner turister.

Sentrum er ikke stort og du finner ikke mange butikker her, men for den som har fått nok av turistvrimmelen nede ved kysten er et besøk her en god opplevelse. 

Byen har flere overnattingssteder, små barer og restauranter med uteservering. Miradorer er anlagt med flott utsikt utover barranco de Tirajana, jordbruksområdene og Santa Lucia.

Pancho Guerra

Pancho Guerra, eller Francisco Guerra Navarro som han egentlig het, ble født i Tunte 11 juni 1909.
Han var en populær forfatter og journalist, kanskje mest kjent for de ukentlige fortellingene om Pepe Monagas som ble publisert i Diario de las Palmas. Han skrev også for teateret og forfattet kanariske sangtekster.
I 1947 flyttet han til Madrid hvor han døde i 1961 - bare 52 årgammel.

 

Det nye kulturhuset "Pancho Guerra"

Den 11 november 2018 åpnet det nye kulturhuset sine dører. En tre-etasjes bygning i kanarisk stil med nesten tre tusen kvadratmeter golvflate - midt i det historiske sentrum av Tunte - en investering på 2,7 millioner euro (bortimot 27 millioner kroner)
Borgermesteren i San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez sto for innvielsen.

Her er det en aula, bibliotek, konferansesal, diverse rom for utstillinger, verksteder etc - og i underetasjen parkering for 30 biler.

 

Rådhuset

Rådhuset ligger sentralt i Tunte etter at dagens tomt ble anskaffet. Det er bygget som et typisk kanarisk hus, med tre etasjer rundt et atrium, en åpen plass i midten.
En tradisjonell balkong av tre pynter fasaden mot markedsplassen.

 

Kirka

Kirka ble bygget på 1800-tallet av stein fra lokale steinbrudd.
Innvendig er panelet i maurisk stil verd å legge merke til  - samt to utskjæringer i tre som skal skrive seg fra slutten av 1400-tallet.

 

Plaza de Santiago Apóstol

Mellom Rådhuset og kirka ligger Plaza de Santiago Apóstol. Benkene her er laget av stein fra Arucas.

 

La Tirajanera

I hovedgata, like ved rådhuset finner du denne skulpturen fra 1997 laget av Luis Aleman Montull: "Tirajanera" (kvinna fra Tirajana?).
Montull ble født i Las Palmas på 1930-tallet. Han er også kunstneren bak skulpturene i rundkjøringen ved Plaza de Espana i Las Palmas. I Fataga kan du også se et av hans verk like ved kirka.

 

Mølla (- Molino del "Henchidero")


"Henchidero" skal bety noe sånt som "en beholder/et basseng for å samle vann"

Den gamle mølla er restaurert og i dag et etnografisk senter for kanariske tradisjoner hvor det også tilbys overnattingsmuligheter  - et "hotel rural".

 

Kirkegården

Via en sidegate i sentrum er det mulig å komme opp til kirkegården på et platå sørvest for byen. 
Den ligger vakkert til med en flott utsikt og gir også et godt innblikk i kulturforskjeller i forhold til norske begravelsesskikker. Det er imidlertid den bratteste veien jeg noen gang har kjørt og den går stykkevis gjennom ekstremt smale gater så jeg vil ikke anbefale denne ruta - du har av og til følelsen av at bilen umulig kan klare å dra seg opp bakken, ikke engang på første gir. 
Heldigvis er det mye enklere å komme hit dersom en tar av til venstre fra hovedveien et par kilometer før en kommer til San Bartolomé, - den veien er grei å kjøre. Det er også grei adkomst via et kryss på den siden av sentrum som vender mot Ayacata.

 

Tunte sett fra sør - retning Pico de las Nieves

 

 
 
 

Noen linker:

Kommunens hjemmeside
Kontaktinformasjon
Noen fakta
Atlas rural (Tunte)
Cabildo de Gran Canaria (om kommunen)
Wikipedia (spansk)

 
 
   

All pictures
©
GN

   
 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)