Informasjon og linker
 

     

 
   
 
   
 
   
 
 
 Gran Canaria 
   
Div. info
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
Kongepalme  
 Landbruk NY
Langtidsferie
Leiebil NY
Mat NY
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
   
Steder
 
Amadores
Arguineguin  
Ayagaures NY
Cuatro Puertas N
El Pajar NY
Las Palmas NY
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
 
 
St art
   
 
 

 

 

Rundtur på Gran Canaria

Side I, II, III, IV

 

 

Ved å holde pekeren over f. eks "Arguineguin" på kartet vil du kunne 
klikke deg videre til sider med informasjon om dette stedet.Kartet over gir en grov oversikt .
(NB! Gode detaljerte og søkbare nettbaserte kart over Kanariøyene finner du her)
Du får vanligvis et forholdsvis detaljert papirkart med når du leier bil,
Bra kart kan også kjøpes i noen av kioskene.

 

Ny vestkystvei mellom Andén Verde og Aldea San Nicolás
er nå (2018) åpnet

Fra Agaete  til El Risco må en fremdeles kjøre den gamle veien.

Den nye veien mellom Andén Verde og Aldea San Nicolás er ferdig. (Andén Verde ligger omtrent midtveis mellom Agaete og Aldea San Nicolas,litt sør for Risco.)
Høsten 2016 ble denne strekningen av den gamle vestkystveien stengt for godt - og med det er en av de farligste veistrekningene på Gran Canaria historie!

 

       
  Innhold på denne siden:  
       
  Første etappe
Østkysten
Flyplassen
Las Palmas
 
     
  NB! Gode detaljerte og søkbare kart over Kanariøyene finner du her.  
       
 

For den som har leiebil kan det være en god ide å sette av en dag til en tur rundt øya. Det er imidlertid en fordel å ha litt erfaring fra bilkjøring i utlandet - og det bør legges til at dersom du er ukomfortabel med kjøring på norske Vestlandsveier som f. eks. fjellovergangen mellom Aurland og Lærdal er det kanskje lurt å unngå vestkysten av Gran Canaria og enkelte av strekningene inne på øya.

Følg også godt med på værmeldingen før du legger i vei - det er en strekning sør for Agaete på vestkysten som sperres av når det regner - på grunn av risikoen for steinsprang og ras. Her er det ingen omkjøringsmuligheter - så den raskeste veien tilbake til Maspalomas eller Puerto Rico - om en skulle være på vei sørover fra Galdar når denne strekningen blir stengt - er da faktisk helt tilbake til Las Palmas og motorveien videre sørover østkysten.
Beregn også rikelig med tid for turen, - helt fra Agaete til Mogandalen er det meste av veien smal og svingete med ganske store høydeforskjeller.


Sentrum av Puerto Rico med rundkjøringene

Første etappe: Puerto Rico - Las Palmas
 

Vi starter denne rundturen i Puerto Rico, tidlig om morgenen. Trafikken er da ikke så stor - mange har vært oppe sent og tøyer gjerne tida i senga litt når de har ferie. Ta med vann og mat til en liten piknik på veien. Glem ikke fotoutstyr - det blir garantert mange fotomuligheter i løpet av dagen.
Hvis du ikke har fylt bensin kan du gjøre det i Arguineguin, det ligger også flere bensinstasjoner langs motorveien.


Arguineguin sentrum

Den første etappen følger kystveien fra Puerto Rico gjennom Arguineguin til Maspalomas, veien er noe svingete, men forholdsvis bred og gir fint utsyn utover sjøen flere steder (- Et raskere alternativ er å kjøre motorveien fra Arguineguin).


GC 500 - Kystveien like øst for El Pajar - til høyre i det fjerne skimtes Faro og Maspalomas

 


GC 500 like ved Playa de las Carpinteras


En av de mange golfbanene ligger like vest for Maspalomas - på begge sider av kystveien.


Gjennom Maspalomas og Playa del Inglés kan trafikken være tettere men tidlig på dagen skulle det gå greit.

Mellom motorveien og sjøen ligger San Augustin og Bahia Feliz. I dette området bygde svenskene opp det som etter hvert skulle bli en milliardindustri - pakketurene til Gran Canaria:

Ved juletider i 1957 landet et fly fra det svenske selskapet TSA (Transair Sweden) på Gandoflyplassen et par mil sør for Las Palmas.
Om bord var de 54 første flybårne charter-turistene som kom til øya. Til å begynne med var Las Palmas målet men etter en tid kom de fleste til turistmaskinene i sør.

 

Østkysten
 

Et stykke nordøst for  Playa del Inglés kan du svinge inn på motorveien og følge denne helt til Las Palmas. Denne strekningen blir en ren transportetappe, de fleste kom jo denne veien fra flyplassen.

Det er gjort en god del for å pynte opp med blomsterbeplantninger og palmer langs motorveien. Kunstig vanning holder liv i beltet nærmest veien - men løfter en blikket litt, ser en hvilken utfordring det må ha vært å drive jordbruk her tidligere. Rester av steinsatte vanningsanlegg og møysommelig ryddete jordstykker vitner om det.


Landbruk i sør - uten kunstig vanning - er en risikosport

 
Langs motorveien og i nærområdene innenfor ligger landsbyer og større byer som også er verdt et senere besøk, Vecindario (tomatmuseum), AgüimesIngenio med bl. a.  sitt steinmuseum og julekrybben, Cuatro Puertas - og Telde, den nest største byen på Gran Canaria med et interessant gammelt sentrum og fødestedet til den spanske politikeren og diplomaten Fernando Leon y Castillo (det er i dag et lite museum).

Ute ved kysten ligger Arinaga med sin vakre strandpromenade, kalkmuseum og skulpturpark.


Arinagas skulpturpark - marine vesen i stor størrelse langs strandpromenaden.


Flyplassen

Litt før Telde passerer du flyplassen ved Gandobukta hvor Ramon Franco i 1926 landet med sjøflyet Plus Ultra. Han fløy videre til Brasil og Buenos Aires i Argentina - den første flyvningen mellom Spania og Amerika!


Flyplassen ved  Gandobukta.
 

- og et stykke før Las Palmas  IKEA (med svenske kjøttboller og Ahlgrens bilar - for den som må ha dét).


Havna i Las Palmas med noen av oljeplattformene som er inne for service.

Når du nærmer deg Las Palmas deler motorveien seg - du kan enten ta til venstre og kjøre utenom sentrum langs GC3 - eller fortsette GC1 langs sjøen inn mot sentrum (Avenida de Canarias) og derfra følge GC2 vestover. Avenida de Canarias er en av de vakreste strekningene på denne siden av øya.
 

Las Palmas
 

Inn mot Las Palmas tetner trafikken til og det kan være tendenser til kødannelse på motorveien. Ta det med ro når du nærmer deg sentrum (motorveien går langs  kysten helt inn til sentrum av byen) og følg med på skiltene så går det greit å komme videre vestover. Det er tofelts vei gjennom byen og motorvei et godt stykke langs nordkysten også.
Like før du svinger vestover har du flott utsikt over havnen i Las Palmas. Her ligger det ofte cruiseskip, oljeplattformer og andre båter som bunkrer for seilinger over Atlanteren, nordover til Europa eller videre sørover Afrika-kysten.


Kopien av karavellen Niña III ved Museo Elder (teknisk museum i Las Palmas)

Se nærmere på Las Palmas en annen gang. La Casa de Colon (huset til Colombus), Castilla de la Luz (festningsanlegg fra det 16. århundre), El Museo Canario, Canterasstranden, Museo Elder, innkjøpsgater, gallerier og konserter m.m. kan du utsette til senere - ellers vil hele dagen gå med her i byen.

Neste etappe: Nordkysten

Litt vest for Las Palmas vil også omkjøringsveien GC3 komme inn på GC2.

 
 
 
 
   

All pictures
©
GN

   
 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)