Informasjon og linker
 

     

 
   
 
   
 
   
 
 
 Gran Canaria 
   
Div. info
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
Kongepalme N  
 Landbruk
Langtidsferie
Leiebil NY
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
   
Steder
 
Amadores
Arguineguin  
Ayagaures N
Cuatro Puertas N
El Pajar N
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
 
 
St art
   
 
 

 

 

"El Jardin Botanico"
Den botaniske hagen på
Gran Canaria 

 

Inngangspartiet til den øvre delen av hagen - sett fra fra parkeringsplassen.

Her er det plass til litt over 20 biler. Denne porten er imidlertid vanskelig å finne fram til. - Dersom du kommer med leiebil, er det bedre å følge skiltingen til den botaniske hagen - og parkere langs veien ved den nedre porten.

Her finner du informasjon om hvordan du kommer fram til hagen.
 

 
 
       
    Åpningstider (1. okt. - 31. mars): 9-18 alle dager (2018)
bortsett fra 25. des. og 1. jan.
 
     NB Hagen kan stenges på kort varsel hvis
   været e.l. utgjør en fare for de besøkende.
   
       
    Inngangsbillett: gratis  
       
  Sjekk også: Jardin canario Web (spansk hjemmeside)  
       

 


 
 
Gran Canarias botaniske hage er en av Europas beste, - og nok et bevis på at svenske vitenskaps-menn har satt spor etter seg her i verden.
 

Eric Sventenius

Botanikeren Eric Sventenius (Erik Ragnar Svensson fra Skirö i Sør-Sverige)1910-73 ble fascinert av det rike og spesielle plantelivet på øya. 
I en fjellkløft bare noen kilometer fra Las Palmas, oppe ved Tafira, startet han i 1952 det som idag, femti år senere, er blitt til en av de mest interessante attraksjonene Gran Canaria har å by på. Han bygde videre på arbeidet til José Viera y Clavijo fra andre del av 1700-tallet.
(Se Wikipedia - spansk artikkel)

Denne skulpturen i full størrelse finner du i nærheten av porten i den nedre del av hagen

 
 

Don Jose de Viera y Clavijo

Dersom du kommer inn i hagen gjennom den øvre porten vil du møte en byste av Don Jose de Viera y Clavijo 1731-1813 like etter porten.

Han var en spansk forfatter, botaniker og historiker, født på Tenerife men døde i Las Palmas på Gran Canaria.

Han er mest kjent for sin "Historia de Canarias" ("Kanariøyenes historie") og "Diccionario de Historia Natural" (Se Wikipedia - spansk artikkel)

 

 

Jardin Botanico er for noen år siden utvidet med et nytt sett med dammer og beplantninger. Parkens øvre inngang og restaurant ligger like bak den hvite bygningen i toppen av bildet.
 


En av flere aloe-varianter.

 
Like nedenfor den øvre inngangen til hagen finner du en "mirador" (et utsiktspunkt) litt til venstre. Herfra har du et flott utsyn over store deler av den kløften hagen ligger i.
 

Det er en høydeforskjell på bortimot hundre meter ned til bunnen av kløften, der laurbærtreskogen, kystplantene og dammene ligger.

Der nede finner du også en enorm samling med kaktus, noen bortimot 10 meter høye, og andre med kroneomfang som en middels norsk bjørk. Noen med blomster, andre med frukt, - men felles for alle er piggene i alle mulige varianter, former og størrelser.
Langs hele fjellsiden slynger det seg steinlagte stier med trapper som fører ned til neste nivå. 

     


... overalt kan en støte på vakre detaljer...

 

 
'El arco del viento' (vindens buegang)

Den øverste stien til høyre tar deg til 'El arco del viento' (vindens buegang) - et gjennomhullet steinutspring - før du kommer til 'La escalera empinada' (den bratte trappen). Nedenfor dette området finner du også 'Cueva de los Volcanos', her er det mulig å søke ly, dersom en regnskur skulle komme overraskende på en.

 


'La escalera empinada' (den bratte trappen).

 
Nede i bunnen av kløften ligger laurbærtreskogen. De fleste av artene er endemiske, d.v.s. stedegne for Kanariøyene.
Slik skal det ha sett ut tidligere på Gran Canaria - skoger av denne typen var vanlige i nordhellingene (litt fuktigere klima) på øyene - mellom 400 og 1500 meter over havet.

For en del millioner år siden var hele området rundt Middelhavet voksested for slike tre, men siden de tåler klimatiske variasjoner dårlig, finner vi dem i dag først og fremst på øyene i Atlanterhavet der sjøen har fungert som en temperaturregulerende termostat. I dag er imidlertid 99% av den opprinnelige laurbærtreskogen på Gran Canaria borte.

Den største laurbærtreskogen vi har i dag ligger på Madeira.

Trærne i den botaniske hagen på Gran Canaria ble plantet i 1964

 


Laurbærskog i nedre del av hagen

 


En strelitzia-art, - ofte benyttet som prydplante. 

Strelitziaceae

Strelitziaceae (norsk: paradisfuglblomstfamilien, svensk: "Papegojblomsväxter" omfatter 7 arter i tre planteslekter.
De vokser naturlig i Brasil, på Madagaskar og i det sørlige Afrika - men er svært populære som prydplanter over store deler av verden.
En tid ble for eksempel mulige timesharekunder på Gran Canaria ønsket velkommen med en slik blomst - før de ble tatt med på en nokså intens salgsrunde i anlegget.

Navnet har de fått etter Prinzessin Charlotte von Mecklenburg-Strelitz (1744–1818). hun var gift med den engelske kongen Georg III.

 

Kaktussamlingen er enorm. Vel to tusen arter er representerte her, fra alle kanter av verden. 
 


Disse 'sitteputene' er 50-60 centimeter høye. 

 

 
På vei opp fra bunnen av kløften til den øvre inngangen og restauranten passerer du drageblodtreskogen og litt lenger oppe de to tvilling-drageblodtrærne. Les mer om 'el drago' her
 


Et utsnitt av tagororen som er bygget i Jardin Botanico

 
Tagoror

En Tagoror var en elliptisk eller rund bygning omgitt av en lav steinmur. Her var det sitteplasser for en del mennesker.
Det var et møtested for "adelen" - det øvre sjiktet av de kanariske urinnvånerne. Her foregikk rådslagninger eller rådet fungerte også som domstol.

Guanarteme og Faycan

På Gran Canaria var den verdslige lederen en "Guanarteme" som ble valgt av et råd av "adelige".
Den religiøse lederen var en "Faycan" - vanligvis et medlem av Guanartemens familie. Han hadde også en lederfunksjon i det sosiale, politiske og økonomiske livet på øya.

Det blir fortalt at Diego de Silva - en portugisisk "conquistador" (erobrer) ble tatt til fange av kanarierne. Han ble stilt for retten i Tagaroren til Gáldarkongedømmet (den nordlige delen av øya).
Tenesor Semidan - Guanartemen lot ham beholde livet - på den betingelse at han ikke skulle forsøke å erobre øya igjen!

 

Fossil furustamme - 3000 år gammel

Denne furustammen ble funnet i Cañadas de las Arenas oppe i de sentrale fjellområdene på Gran Canaria i 1966. C14-analyse har vist at stammen er 3075 år gammel

       
 
 
 
   

All pictures
©
GN

   
 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)