Informasjon og linker
 

     

 
   
 
   
 
   
 
 
 Gran Canaria 
   
Div. info
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
Kongepalme N  
 Landbruk
Langtidsferie
Leiebil NY
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
   
Steder
 
Amadores
Arguineguin  
Ayagaures N
Cuatro Puertas N
El Pajar N
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
 
 
St art
   
 
 

 

 

Flyplassen

 

De fleste nordmenn reiser med charterfly fra Gardermoen til Aeropuerta Las Palmas ved Gandobukta vel 20 km sør for Las Palmas.

 

 

 


Ankomsthallen

 
Las Palmas/Gando

Den spede begynnelse ligger i tiden etter første verdenskrig. Det var ønske om flyforbindelser til kolonier i Afrika og Søramerika. Gran Canaria pekte seg ut som et gunstig mellomlandingssted - og den 26 januar i 1926 landet piloten Ramon Franco med sjøflyet Plus Ultra i Gandobukta ved den fremtidige flyplassen. Han fløy videre til Brasil og Buenos Aires i Argentina - den første flyvningen mellom Spania og Amerika!

I 1930/31 begynte man å bygge denne flyplassen. - Og i 1933 foretok man den første flyvningen med passasjerer.  I 1935 åpnet en så ruten Madrid-Kanariøyene,

Plassen spilte en viktig rolle i den spanske borgerkrigen - men den første terminalbygningen ble ikke innviet før i 1946 - like etter at den andre verdenskrigen var over.

Rullebanelengden ble mellom 1948 og 1957 økt fra 700 til 2000 meter.

Mellom 1960 og 1967 bygges flyplassen kraftig ut - turisttrafikken øker, rullebanene forlenges til 3100 meter og  brannvernet forbedres.

En rullebane nummer 2 innvies i 1980 og fra da av øker passasjertallet raskt: fra 3,8 millioner i 1980 til over 5 millioner i 1986.

Etter en nybygging og utvidelse som startet i 1991 ble plassen en referansemodell for andre spanske flyplasse
 

Fra 2014 ble plassen på ny utvidet. Rundt 2 milliarder kroner ble investert. Dette innebar en kraftig økning av skranker, bagasjebelter, sikkerhetssoner, lagerplass, forretningsområder, rekreasjonsområder etc.
Nye gangbruer reduserer dessuten behovet for bussing til og fra flyene.

Med denne økningen fikk bygningene en golvflate på 173 000 m2 (173 mål).

Aeropuerto Las Palmas ligger på områder som tilhører kommunene Telde og Ingenio og benyttes av vel 12 millioner passasjerer hvert år (2016).

 

 

Svært mange tar i dag bussen fra flyplassen til hotellet - eller fra hotellet til flyplassen:

Busslinjer og rutetider - Gran Canaria (Global)
Bruk Aeropuerto som avgang eller destinasjon i søkeskjemaet.

 

Ved feriens slutt venter flyturen hjem


Vanligvis en lang dags ferd mot natt

 
 
   

All pictures
©
GN

   
 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)